BİLİM FELSEFESİ-Dominique Lecourt -alıntı

PARİS ÜNİVERSİTESİ BİLİM FELSEFE PROF.D.Lecourt..

Moleküler biyolojinin yaygınlaşması,nöro-bilim devrimi,yapay zeka devrimi,big bang,kaos teorisi,...araştırmacıların bilim felsefesine ilgisini uyandırdı.
Bilim felsefesi bu yeni talebi günümüzde öyle bir canlılık kazandırmıştır ki bu araştırma hatlarının çoğunda gürülen teknolojik ve endüstriyel gelişmeler artık insan yaşamının işin içine katan " etik sorular " ortaya atmakdadır.
PLATON İÖ 387 ye doğru atina da kurduğu akademia girişine şunu yazdırmıştı." buraya geometrici olmayan kimse girmesin "
ISAAC NEWTON -(1642-1727) mekaniğin olağanüstü başarısı,dostu ingiliz filozof JOHN LOCKE un " insanın anlama yetisi üzerine bir deneme -1690- eserinin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.


Klasik felsefenin büyük eserleri ,genellikle, yeni bilgi üretimine katılan bizzat sahici bilginler tarafından yazılmıştır.


Descartes,Bacon un bilim felsefesine katkılarından sonra KANT ın büyük bir hayranı olan ANDRE MARIE AMPERE 1834 yılında bilim felsefesi üzerine deneme ya da tüm insan bilgilerinin doğal sınıflandırımasının analitik sergilenmesi "ni yazar .
AUGUSTE COMTE rasyonel öngürünün olgucu tinin özelliği olduğunu öne sürer.Bilimin öngörmek için görmekten ibaret olduğu,dolaysıyla " ne olacağına karar vermek için olanı incelemek anlamına gelen özdeyiş buradan kaynaklanır.


ERNS MACH ı bilim felsefesinde otorite yapan 1883 yılında yayınlanan mekanik ve mekaniğin gelişimin tarihsel ve eleştirel sunumu adlı kitabı oldu.1895 yılında onun için tümevarımcı bilim felsefesi kürsüsü kuruldu... Mekanikliğin eleştirisine kalkışan mach madde kavramının kütle kavramıyla aldatıcı bir şekilde özdeşleştirilmesi üzerine temellendiğini gösteriyordu.Mutlak uzam ve zaman kavramlarının incelenmesini yorumluyan ALBERT EINSTEIN kendine görelilik teorisinin geliştirme yolunu MACH ın açtığını söyler.