BENO KURYEL ile BİLİM FELSEFESİ


Moderniteyle beraber uzmanlaşmanın geliştiği bir süreç yaşadığımızı ve bilginin derinleşmesi için uzmanlığın kaçınılmaz olduğunu belirten Kuryel, uzmanlıklar arası işbirliğinin de üzerinde durdu.

Haber rss beslemesi

Prof. Dr. Beno Kuryel’le “Bilim Felsefesini Tartışmak”

Per, 15 Nis 2010 14:40:00 | Bookmark and Share
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beno Kuryel, EÜ Ziraat Fakültesi Söyleşi Günleri kapsamında Egelilerle "Bilim Felsefesini Tartışmak" için buluştu.

Bilim felsefesinin bir akademi için çok önemli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kuryel, bilimin derinlemesine bilgi üretebilmesi için özgür bir alan tanımlamak zorunda olduğunu savundu. "Felsefe özgürdür" diyen ve felsefenin bilim olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kuryel, "İstikrar bilginin bir niteliğidir. Her istikrar süreci ise kendi duvarını yani statükosunu yaratır. Felsefe de bunu sorgular. Felsefeden anladığımız, bilginin sorgulanmasıdır" diye konuştu. Moderniteyle beraber uzmanlaşmanın geliştiği bir süreç yaşadığımızı ve bilginin derinleşmesi için uzmanlığın kaçınılmaz olduğunu belirten Kuryel, uzmanlıklar arası işbirliğinin de üzerinde durdu. Bilim tarihi ve felsefesinin birbirinden ayrılamayacağı görüşünü aktaran Prof. Dr. Kuryel, Ege Üniversitesi'nde bu alanlarla ilgili bir merkez kurulmasına yönelik bir hayali olduğunu açıkladı.





Matematiğin bir keşif değil bir icat olduğunu savunan ve "insan olmasaydı matematik de olmazdı" görüşünü irdeleyen Kuryel "İnsan kendine çok önem veriyor, bu çok ciddi bir hata" dedi.







benokuryel







Prof. Dr. Kuryel paradigma kavramını "Ol mahiler ki derya içredirler, deryayı bilmezler" dizeleriyle ve çeşitli anektodlarla anlattı. Evrim kuramından, matematiğe ve sorular çerçevesinde aydın sorununa kadar pek çok alanda bilim felsefesi açısından konuşan Prof. Dr. Kuryel söyleşisini "Yüzünüzden bilginin özgürlük gülücükleri hiç eksik olmasın" diyerek sonlandırd